József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

Látogatás a Hagyományok Házában

“A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” (Goethe)

Iskolánk 4 osztályával (2.a; 2.b; 3.a; 4.c) ellátogattunk a Hagyományok Háza Találkozás a néphagyománnyal című programjára, ahol gyökereinkkel, a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkedtünk.

A nézőtér helyett – mintha egy falusi táncmulatságban lennénk – a színpadon helyezkedtünk el, ahol a világhírű Magyar Állami Népiegyüttes a Kárpát-medence különböző területeiről választott táncpéldákkal kápráztatott el bennünket.  Az előadás különleges élményt nyújtott, hiszen a táncosok közelsége miatt a bőrünkön érezhettük a tánc ritmusát, a táncban rejlő ősi erőt.

Pihenésképp a táncelőadás után mesehallgatás következett. A gyerekek hamar a szívükbe fogadták a bukovinai székely származású Fábián Éva meséjét.

Az élőzenés táncházi foglalkozáson megtapasztalhattuk, hogy a magyar néptánc művelése jó erőnlétet, állóképességet kíván.

A délelőttöt kézműves foglalkozás zárta. A nemezelésen gyúrt kislabdát és a saját kezűleg elkészített rongybabát minden gyerek hazavihette.

2024. febr. 12.

Gyulai Tünde