József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

Költészet napja az iskolánkban 2023

Bár a költészet napja, április 11. a tavaszi szünet idejére esett, az ezt követő szerdán, csütörtökön és  pénteken különböző programokkal igyekeztünk közelebb hozni tanulóinkhoz a verseket, megmutatni nekik a költészet szépségét.

Központi napnak a csütörtököt választottuk, amikor a legtöbb programot megvalósítottuk. Minden alsó tagozatos diákunk a 3. szünetben a kisudvaron gyülekezett, ahol közösen elénekeltük József Attila ’Altató’ c. versét, melyet Koncz Zsuzsa zenésített meg.

Ezek után a 2.c, az 5.c és a 6.c tanulóinak költészet napi műsora következett az aulában. Megemlékeztünk József Attiláról, iskolánk névadójáról, valamint az évfordulósokról: Csokonai Vitéz Mihályról, Petőfi Sándorról, Madách Imréről, valamint Puszta Sándorról. Zenei tagozatos általános iskolaként különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy a versmondás mellett közösen is énekeljünk egy-egy költeményt, melybe a hangszeren tanuló gyerekeinket is bevontuk. A műsort összeállították és betanították: Halász Erika, Palotainé Simon Ilona valamint Heimné Drenyovszky Barbara. Tanáraink közül hangszeren közreműködött Pócsik Viktor.

Költészet-napi műsor az aulában

Az előadás végén az osztályok 2-2 képviselője virágot hegyezett el
az aulában található József Attila mellszobornál

A tavaszi szünet előtt versillusztrációkat készítettek tanulóink, melyekből kiállítást rendeztünk

Több napon keresztül átívelő program volt az első emeleti folyosóra kihelyezett versfal,
melyre a tanulóink egyénileg, ill. az 5. évfolyam osztálykeretben is elhelyeztek egy-egy ’verstéglát’ számukra kedves idézetekkel

Több osztályunk is részt vett abban a játékos feladatban, melynek során az udvaron
megkeresték a verssorokat tartalmazó kavicsokat, a sorrendbe állítás pedig egy-egy kavicstorony építésével jött létre

Szintén egy játékos kihívás volt az iskola épületében elrejtett versrészletek megkeresése és sorrendbe állítása

 

A beszámolót összeállította:
Pócsik Viktor