József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

Könyvtáravató

2022. dec. 2-án ünnepélyes keretek között került sor könyvtárunk névadására, mely
mostantól Ferenczi Mária nevét viseli, aki 34 éven keresztül, 1977 és 2011
között gondozta, vezette és szó szerint felépítette az iskolai könyvtárat.

 

Ferenczi Mária (1942-2019) magyar-történelem szakos tanárként érkezett iskolánkba, és a tanítás mellett hamarosan megbízást kapott a könyvtár kiépítésére is. Az 1980-as évek elejétől munkaideje felében tanított, másik felében a könyvtárosi feladatokat végezte, 10 év múlva már főállásban volt az iskolakönyvtárosunk. Az évtizedek alatt a kezdetben  két szekrényben elférő könyvállományt kb. 15 ezer kötetes könyvtárrá bővítette, az állományt később elektronikusan is feltárta. 


Ferenczi Mária nevéhez a példaértékű módon folytatott könyvtárosi tevékenységén túl számtalan kezdeményezés is köthető. A 1980-as években 12 vándortábort, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel együttműködve pedig múzeumi szaktáborokat szervezett és vezetett. 1990-ben kezdeményezte a csíkszeredai József Attila Általános Iskolával a kapcsolatfelvételt, melynek eredményeképpen testvériskolai megállapodás jött létre intézményeink között. Az ezt követő években számtalan szép közös élménnyel gazdagodtak a két iskola tanulói és tanárai. 

1998-tól 5 éven át szerkesztette iskolánk évkönyvét, majd 2010-re elkészült az iskola krónikájával, melyet könyvben is megjelentetett. Kezdeményezte, hogy az intézmény meghatározó személyiségeiről termeket nevezzünk el.  Az ‘Attilások voltak’ és a ‘Dicsőségfal’ is az ő ötlete volt, az udvarban látható kopjafák elhelyezését is ő kezdeményezte.

Munkásságát Pesterzsébet önkormányzata a ‘Pesterzsébet Gyermekeiért’ kitüntetéssel ismerte el.

Halálakor többek között így emlékeztünk róla az iskola honlapján: „Lehetne hosszan sorolni érdemeit, de minek! Egyszerűen és minden körülmények között TETTE A DOLGÁT! A mi dolgunk pedig az, hogy kövessük példáját, és tartsuk meg emlékezetünkben Máriát!”

Ebben a szellemben került sor a könyvtár-névadó ünnepségre, melyen részt vettek az iskola volt és jelenlegi pedagógusai, diákjai, Ferenczi Mária három gyermeke, valamint megtisztelte rendezvényünket dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Juhász Imre és Varga Norbertné egykori igazgatóink, Szoyka Árpád diakónus atya és Fekete Katalin, Pesterzsébet Önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Informatikai Bizottságának elnöke is. Személyesen nem lehettek jelen, de üdvözlő soraikat elküldték: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, iskolánk egykori diákja, Koródi Attila, Csíkszereda polgármestere, Borbáth Erzsébet, a csíkszeredai József Attila Általános iskola nyugalmazott, valamint Kedves Tihamér jelenlegi igazgatója. Köszöntőiket Hámori Kinga, iskolánk egykori diákja tolmácsolta. A műsorban közreműködtek a 8.b osztály tanulói (felkészítő tanáruk Pálffi Krisztina) valamint Oravecz Péter gitárművész. Az emléktábla leleplezését és Szoyka Árpád atya áldását követően Petrás Mária Prima Primissima diás csángó népdalénekest hallhattuk.

 

A vendégek a műsor után egy kiállítás tekinthettek meg, melynek keretében néhány tárggyal, emlékkel valamint fényképes tablókal emlékeztünk Ferenczi Máriára – az immár az ő nevét viselő könyvtárban.