József Attila Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

Ének-zene tagozatunk bemutatása

Az iskola az általános képzés mellett fő feladatának tekinti a művészeti nevelést, oktatást.

imageA József Attila Általános Iskola az elmúlt tanévben ünnepelte zenei tagozatának 40 éves jubileumát.

Zenei tagozatos – ma már emelt szintű ének-zene – oktatásban részesülő osztályainkból nagyon sokan választották a zenei pályát. Számos operaénekes, művésztanár, énektanár, tanító, hangversenyszervező, hangszerkészítő került ki iskolánk falai közül.

A tagozatot Máté János alapította 1969-ben, aki tiszteletére emléktermet avattunk iskolánkban.

Az iskola az általános képzés mellett fő feladatának tekinti a művészeti nevelést, oktatást. Ma a zenét, művészetet nem igazán pártoló világban különösen fontos szerepet tulajdonítunk a kórus közösségnevelő hatásának, zenét szerető és művelő ifjúság nevelésének.

Két kórus működik iskolánkban: az alsós, a „Kicsinyek” kórusa és a felsős „Tavaszi hangok” kórusa.

A „Kicsinyek” kórusa a 3. és 4. szakosított tantervű osztályok tanulóiból tevődik össze, amely a második félévben mindig kiegészül a 2. osztályosok egy részével.

A „Tavaszi hangok” kórust a négy felsős osztály alkotja.

A felsős kórus 1981 óta rendszeresen részt vesz a minősítő hangversenyeken, melyeken 1 ezüst, 11 arany oklevelet és a KÓTA Dicsérő Oklevelét vehette át.

Az elmúlt évtizedekben számos csodálatos élményben részesülhettek a gyerekek.

Énekeltünk az 1982-es Kodály centenáriumi hangversenyen a Budapest Sportcsarnokban, ahol kb. 2000 gyermek zengte a Pünkösdölőt és a Hajnövesztőt.

Mindig nagy élményt nyújtott az “Éneklő Ifjúság “ Díszhangversenyein énekelni a Zeneakadémián, ahol a koncert végén a műsorban szereplő kórusok összkara adta elő „A magyarokhoz” kánont.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy 1995-ben a KÓTA minket delegált az Usti nad Labem-i kórusfesztiválra, majd a következő évben részt vehettünk a Heppenheim-i fesztiválon is.

A Bárdos Zenei Hetek keretében többször énekeltünk a Zeneakadémián, valamint a székelyudvarhelyi Díszhangversenyen is felléphettünk.

2003. áprilisában a VII. Pest megyei és Regionális Fesztiválon Nívódíjat kaptunk. Meghívást kaptunk Tatára, ahol többek között az ottani emelt-szintű ének-zene oktatásban tanuló iskola kórusával lépünk fel tatai művészeti hetek kórushangversenyén.

Csodálatos élményben volt része a kórusnak, amikor 2003. augusztus 19-én, többek között Berlioz: Te Deum –át énekelhette a Hősök terei „Örömkoncert”-en.

Minden évben karácsonyi és évadzáró hangversenyt tartunk, amelyen a zeneis osztályok külön is bemutatkoznak. A repertoárt a magyar és a világ zeneirodalmának gyöngyszemei alkotják.

Koncerttel egybekötött kirándulásokat szervezünk a felsős kórusnak, így juthattunk el többek között Fertődre, Kismartonba (Eisenstadt), Sopronba.

A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. (Kodály)