• Iskolánkról

  Iskolánkról

  Szeretettel üdvözöljük Önt a József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola honlapján! Kérjük ismerkedjen meg Velünk, múltunkkal, jelenünkkel, és jövőbeli céljainkkal.


  Bővebben...
 • Német nemzetiségi oktatás

  Német nemzetiségi oktatás

  Intézményünkben 2007-ben vezettük be a német nemzetiségi oktatást.A nyelv a kultúra fontos része, mely az elődök kultúráját is magában foglalja, s egyben a nemzetiség értékes örökségét jelenti.

  Bővebben...
 • Ének-Zene tagozat

  Ének-Zene tagozat

  Az iskola az általános képzés mellett fő feladatának tekinti a művészeti nevelést, oktatást. Ma a zenét, művészetet nem igazán pártoló világban különösen fontos szerepet tulajdonítunk a kórus közösségnevelő hatásának, zenét szerető és művelő ifjúság nevelésének.
  Bővebben...
 • 1
 • 2
 • 3

Elhunyt kolléganőnk emlékére

ápr. 08 2020

 

BADICSNÉ KURUCZ OLIVIA ÁGNES
(1963 - 2020)

Emberpróbáló napokat élünk. A fizikai bezártság, elszigeteltség mindannyiunkat megvisel. Ilyenkor még nehezebben fogadjuk a rossz híreket, bár a hír, amit kedden kaptunk, önmagában is elég volt ahhoz, hogy mindenki elszótlanodjon.

Olivia az éjjel meghalt!

Hogyan? Lehetetlen! Hiszen pénteken még hosszan beszélgettünk a telefonban, s kaptam tőle számos jó tanácsot, hogy botladozásaimat a digitális térben támogassa, segítse. Persze közben sok másról is szó került. A családról, az iskoláról, az osztályáról, a ”gyerekeiről”, akiket laza pórázon tartva, de állandóan figyelemmel kísért. Az előttünk álló kihívásokról és a tervekről, ahogyan ezeket megvalósíthatjuk.

Mert vele lehetett ilyesmikről beszélgetni!

Mint minden ember, esendő volt. Nap mint nap megharcolt a rá rótt fizikai problémákkal, de szellemét, tudását akkor is pallérozta. Most, hogy sajnos elérkezett a végső állomáshoz, elmondhatjuk, jó példája volt a „jó pap holtig tanul” szólásnak.

Majdnem 40 éves pályafutása alatt új meg új ismereteket szerzett és eljutott a mesterpedagógus címig, amely mutatja, hogy nem ült le a diploma (diplomák) megszerzése után elégedetten, hanem szembenézett a kihívásokkal, és megfelelt elsősorban maga, de a kor követelményeinek is.

Amikor történelemszakos egyetemi diplomáját szerezte, emlékszem, milyen lelkesen beszélt hospitálásairól és gyakorlótanításairól, hogy mennyi mindent tanult ezeken az órákon, felfrissült módszertani tára, új nézőpontokkal gyarapodott, nyitottságot, más szemléletet kapott. Ezeket a tapasztalatokat a tanáriban közkinccsé tette.

Miután az elsők között készítette el portfólióját, szaktanácsadóként nemcsak a kirendelt vizsgára készülőknek, de a kollégáinak is nagyon sokat segített ebben a munkában. Persze nemcsak ebben. Ha a tanáriban volt, és valaki segítségre szorult, anélkül, hogy kérte volna, a háttérből azonnal kész volt segíteni: ötlettel, tanáccsal vagy konkrét cselekedettel. Akkor és ott, ahol szükség volt rá, csendben, figyelmesen, maximális jószándékkal.

Mindenről volt saját véleménye, és azt el is mondta. Nem volt mindig igaza, ezt esetenként azonban képes volt belátni.

Tanítványai szerették. Most árván maradt osztályának nagyon sok útravalót tett a tarsolyába. Tudom, jó talajra hullottak szavai.

Szemét, gesztusait még látjuk magunk előtt, emlékszünk hangjára, lassú, szinte hangtalan lépteire.
Nem tudjuk, milyen lesz Nélküle, de az biztos, hogy nagyon fog hiányozni!

Szepesházyné Kurimay Ágnes

 

A József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola valamennyi dolgozója nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Badicsné Kurucz Olivia családjának.

OSense O-Sense